Veiligheid
Een aantal eenvoudige voorzieningen kunt u zelf (laten) aanbrengen.
Deze suggesties zijn betrekkelijk eenvoudig te realiseren, maar het kan ook veel uitgebreider en deels automatisch zoals in het hoofdstuk domotica is beschreven.
Detectoren
Er bestaan detectoren voor rook (rookmelder), koolmonoxide en gas. U kunt rookmelders in uw huis plaatsen op het gangplafond van iedere verdieping of in de slaapkamer.
Alarmeringssystemen
Er bestaan verschillende alarmeringssystemen. U kunt alarm slaan via een trekkoord of knop die ergens in huis is bevestigd of via een zender die om uw nek of pols wordt gedragen. Deze systemen werken via de kabeltelevisie of het telefoonnet. Het alarm gaat over bij een centrale meldpost van waaruit een hulpcentrale of opgegeven contactpersoon wordt gebeld. Daar zorgt men ervoor dat er iemand langskomt. Aan een alarmeringssysteem zijn kosten verbonden. Op medische indicatie kunt u worden aangesloten op een gesubsidieerd (gemeentelijk) alarmeringssysteem.
Als u onder de douche gaat, leg dan uw alarmknop niet op de wastafel, maar hang de knop op een goed bereikbare plek. Zorg ervoor dat u, ook als u gevallen bent en op de grond ligt, nog bij de alarmknop kunt. De alarmknoppen zijn over het algemeen waterbestendig.
LED stopcontactlampjes
Deze lampjes verbruiken weinig elektriciteit en worden direct in het stopcontact geplaatst en zijn zeer geschikt als oriƫntatie-verlichting.
Badkamer-/toiletverlichting met bewegingsmelder
Wanneer u de badkamer of het toilet binnengaat, gaat het licht automatisch aan.
Hiervoor kan een bewegingsmelder worden gekoppeld worden aan uw badkamerverlichting.
Klein lampje met bewegingsmelder aan het bed
Bij het opstaan uit bed wordt een bewegingsmelder geactiveerd die is afgestemd op de onderkant van het bed. Hierop kunt u een klein lampje (laten) aansluiten.
Belgroep (telefooncirkel)
U hoeft alleen telefoon te hebben en u aan te sluiten bij de groep. Het initiatief hiervoor ligt vaak bij de lokale Stichting Welzijn Ouderen, maar u kunt met een aantal bekenden gemakkelijk besluiten zelf een belgroep op te richten!
Ook via Internet kunt u gemakkelijk een virtuele belkring starten. Het doel is om ouderen met elkaar een groep te laten vormen die op een prettige manier een beetje op elkaar let. Gratis, samen met anderen.
Personenalarmsysteem naar een centrale of mensen bij u in de buurt
Dit is een klein kastje, meestal naast de telefoon of aan de wand, met een alarmknop waarmee via de telefoonaansluiting een verbinding kan worden gelegd met een aantal door u vooraf gekozen telefoonnummers. Een door u ingesproken tekst wordt afgedraaid.
De prijs is inclusief kleine alarmknop die u bij u kunt dragen. Het is mogelijk om een knop of een trekkoord toe te voegen waarmee u ook alarm kunt slaan. Omdat deze draadloos worden verbonden kunt u deze zelf aanbrengen.
Met deze relatief goedkope variant kan geen spreek-luisterverbinding worden gemaakt.
Vraag uw huisarts of de lokale thuiszorgorganisatie(-s) om meer informatie.
LET OP! In geval van externe hulp moet de voordeur van buitenaf toegankelijk zijn voor hulpverleners. Dat betekent dat u geen extra sloten of kiersluitingen op de buitendeur moet aanbrengen.
Draadloze hals-/polszender voor personenalarm
Met een draadloze alarmknop kan het personenalarmsysteem geactiveerd worden. Meestal wordt deze meegeleverd bij het alarmsysteem. Ze is echter ook los te verkrijgen.
Trekkoord
Het trekkoord kan het personenalarm activeren. Dit wordt veel in toilet of badkamer toegepast en is vergelijkbaar met een trekkoord voor verlichting. Het draadloze trekkoord is gemakkelijker te installeren maar is wat duurder.
Valdetector
Dit kleine apparaatje draagt u bij u. Het schakelt zelfstandig het personenalarm in wanneer u bent gevallen. Een valdetector is vaak slim omdat deze niet alleen reageert op een plotselinge beweging en op de positie van degene die is gevallen (horizontaal), maar ook nagaat of er nadien niet meer wordt bewogen. Zo kan een vals alarm worden voorkomen.
Alarm bij “niet bewegen”
Dit alarmsysteem slaat alarm wanneer een bewoner langere tijd niet beweegt (bijvoorbeeld vier uur).
Dit alarm maakt altijd onderdeel uit van een uitgebreider huisautomatiseringssysteem en vereist een minimaal aantal bewegingsmelders in huis
Elektronisch slot
Dit slot kan op afstand en zonder sleutel worden geopend. Het kan worden bediend met bijvoorbeeld een smartcard, een draadloze afstandsbediening of een knop naast de deur of in de woonkamer. Zo kan in geval van nood een hulpverlener makkelijk bij u naar binnen.
Eenvoudige videotelefoon bij de voordeur
Er zijn eenvoudige video-intercomsystemen die u, als u handig bent, zelf of samen met anderen kunt installeren. Het principe is simpel. Als er iemand aanbelt, kunt u op de videotelefoon zien wie er voor de deur staat en met de bezoeker spreken. Als u dan een elektrisch of elektronisch slot heeft, kunt u de deur automatisch openen. Deze systemen zijn niet draadloos en onder andere verkrijgbaar bij de (lokale) bouwmarkt.
Buitenlamp met lichtsensor
Deze lamp gaat vanzelf aan als het donker wordt en weer uit als het weer licht wordt. Prettig als u wilt dat de voordeur voortdurend verlicht is. Voor energiezuinigheid is wel een LED lamp aan te raden!
Inbraakwerend hang- en sluitwerk
Controleer of de ramen voldoende zijn beveiligd tegen inbraak. Dit betekent dat de ramen zijn voorzien van een door Politiekeurmerk Veilig Wonen goedgekeurd slot. De sloten zijn herkenbaar aan het SKG-merk en hebben een, twee of drie sterren. Het is van belang de maximale veiligheid na te streven. Voor uw comfort is het aan te bevelen een senioren- veiligheidsslot in de voordeur te laten monteren.