Huis verbeteren

image_pdfimage_print

Huis verbeteren

Door uw leeftijd of door een ongeval kunt u te maken krijgen met lichamelijke ongemakken. Waarschijnlijk wilt u desondanks comfortabel en met een veilig gevoel in uw huis te blijven wonen. Daarom hebben we een aantal ideeën op een rijtje gezet waarmee u uw woning beter bewoonbaar kunt (laten) maken.

Wij maken met u een rondgang door de woning, vanaf de entree en hal naar de woonkamer en keuken, vervolgens naar het toilet en de hoofdslaapkamer met de badkamer en de berging. Tot slot geven wij u nog een suggestie voor wassen en drogen.

Wat niet van toepassing is of niet gewenst wordt slaat u eenvoudig over. Wanneer er zaken aan de orde komen als situering van de slaapkamer en de relatie met de woonkamer, dan is het duidelijk dat u daar in uw huidige woning over het algemeen niets kunt veranderen. Beschouw dit dan als een aandachtspunt bij een eventuele verhuizing.

Verhuizen

Wanneer u gewenste of noodzakelijke aanpassingen in uw woning niet kunt realiseren, wanneer u uw woning te groot vindt of wanneer u de tuin niet meer aan kunt, wordt het tijd om over verhuizen te denken. Dat zal dan waarschijnlijk naar een appartement zijn. Mogelijk maakt dit deel uit van een complex voor ouderen; misschien blijft u geheel zelfstandig wonen.

De meeste punten die hiervoor staan, zullen ook gelden voor appartementen. Daar komen een paar punten bij:

  • De situering van het appartement t.o.v. winkels en algemene voorzieningen.
  • De afstand van de buitendeur van het complex tot de voordeur van uw woning. (Boodschappen).
  • Een balkon met voldoende vrij uitzicht.
  • Voldoende inpandige berging in de woning.
  • Aanwezigheid van of mogelijkheid tot voldoende beveiliging en alarmering.
  • Een slaapkamer grenzend aan de woonkamer en zo mogelijk ook aan de badkamer.
  • Loopruimte en wendbaarheid voor een rolstoel.

Het hoofdstuk “Huis verbeteren” is in hoofdzaak bedoeld voor de particulier die zijn woning wil aanpassen aan zijn gewijzigde omstandigheden (leeftijd en/of verminderde mobiliteit) of overweegt te verhuizen naar een woning (appartement) die al grotendeels aan zijn behoefte tegemoet  komt. Deze handleiding geeft handvatten om deze keuze weloverwogen te maken.

De OSO uitgave van de werkgroep Bouw: Basiseisen voor het realiseren van Appartementen voor Levenslang Gebruik, is bedoeld als programma van eisen voor het realiseren van appartementen. Dus in belangrijke mate voor Gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Wij zijn bereid u verder te informeren, te helpen, bij te staan bij vragen om uw huis te verbeteren.

OSO Commissie Wonen

 

Meest recente berichten