Domotica

image_pdfimage_print

Domotica

‘Blijvend Thuis’ wonen met domotica, maar wat is domotica eigenlijk?

Domotica is een samentrekking van de woorden domus (Latijn voor huis) en telematica (samentrekking van telecommunicatie en informatica). Eigenlijk is het een soort woningautomatisering. Een huis met domotica wordt dan ook een ‘slim’ huis genoemd. En in zo’n slim huis kun je blijvend thuis wonen, óók als je een beperking hebt.

Domotica integreert alle functies in huis. Veiligheid, beveiliging en comfort komen samen in één systeem dat gemakkelijk is uit te breiden, aan te passen en dat levensloopbestendig is. Goed toegepast en gebruikt kan domotica ertoe bijdragen dat ouderen, gehandicapten en minder valide mensen blijvend thuis wonen.

Domotica in de praktijk.

Een mooi voorbeeld van samenwerkende systemen vinden we in de auto. De radio gaat zachter wanneer je gebeld wordt, het navigatiesysteem is ingebouwd en met één druk op de knop gaat schakel je alles uit. Zo werkt het ook in een ‘slim huis’. Je kunt de deur openmaken en sluiten met één afstandsbediening. Verwarming, gordijnen, zonwering en radio en televisie regel je vanuit je bed of luie stoel. Met één druk op de knop schakel je apparaten als kookplaten en koffiezetters uit of aan. Je hoeft dus niet alle apparaten afzonderlijk in te stellen of te bedienen

OSO Commissie Wonen

 

Meest recente berichten