Blijvend thuis

image_pdfimage_print

Blijvend thuis

Ouderen langer zelfstandig wonen

Als ouderen gezond blijven, kunnen zij zonder zorgen zelfstandig blijven wonen. Maar als de gezondheidsklachten toeslaan, kunnen aangepaste woningen en extra zorg nodig zijn. De overheid stimuleert goede voorzieningen voor ouderen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Met het programma Blijvend Thuis zet de gemeente Alphen aan den Rijn zich in om alle inwoners, eventueel met begeleiding en ondersteuning, in staat e stellen om langer zelfstandig te blijven wonen. Op een breed terrein zijn de spelers en rollen benoemd om langer zelfstandig te kunnen wonen zijn. Als het OSO mogen wij de oudere burgers hierin vertegenwoordigen. Het OSO heeft op 8 juli 2016 een brief geschreven voor het invoeren van de blijverslening. Deze regeling is opgenomen in de Nadere regels van de Wmo.

Langer thuis blijven wonen met hulp wijkverpleegkundigen

Wijkverpleegkundigen kunnen ouderen helpen langer thuis te blijven wonen. Zij zorgen in de wijk voor ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Voor de oudere inwoner betekent dit:

  • een lage drempel om hulp te vragen;
  • een duidelijk aanspreekpunt;
  • betere afstemming in de zorgverlening;
  • directe doorverwijzing naar andere zorgverleners.

Langer zelfstandig door ICT

Er komen steeds meer ICT-toepassingen die de kwaliteit van leven en wonen verbeteren. Bijvoorbeeld een televisie die een bejaarde met dementie vertelt dat het tijd is om medicijnen in te nemen. Dit soort ICT-toepassingen heten ook wel domotica.

Met domotica kunnen ouderen mogelijk langer zelfstandig blijven wonen.

OSO Commissie Wonen

 

 

Meest recente berichten